Wykonaj testy

Jemy to, co lubimy. Lecz czy na pewno to, co jest dla naszego organizmu zdrowe?

Metabolizm każdego człowieka jest indywidualny i niepowtarzalny, dlatego możemy zupełnie różnie od innych reagować na konkretne składniki pożywienia. Kiedy odpowiedź organizmu na spożywane pokarmy jest nieprawidłowa, mówimy o tzw. nietolerancji pokarmowej. Nie jest ona alergią, ale równie skutecznie może utrudniać codzienne funkcjonowanie.

Do objawów wskazujących na możliwość nietolerancji pokarmowej zaliczamy m.in. wzdęcia, biegunki, zaparcia, zgagę, a także uporczywy kaszel, katar, duszności, bóle lub zawroty głowy, kłopoty skórne i wiele innych (w tym niepłodność bez przyczyn medycznych). W przypadku niezdiagnozowanej genezy tych dolegliwości zaleca się wykonanie testów na nietolerancje pokarmowe.

Niepłodność

Niepłodność jest obecnie chorobą cywilizacyjną. Wiele par po długoletniej diagnostyce lub próbach in vitro nadal nie uzyskuje pomocy. Mimo teoretycznie zdrowych organizmów nie udaje im się zostać rodzicami. Jedną z możliwych przyczyn może być nieprawidłowe żywienie wywołujące kłopoty z wytworzeniem komórek rozrodczych lub ogniskowanie się stanów zapalnych w narządach rodnych lub też niemożność utrzymania ciąży. W takiej sytuacji u wielu par wskazana jest diagnostyka nietolerancji pokarmowej. Po wyeliminowaniu z diety produktów, które szkodzą i wywołują stan zapalny, odciążony i zregenerowany organizm zaczyna lepiej funkcjonować.

Wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe wskazane jest przede wszystkim u osób, które wiedzą lub podejrzewają, że źle reagują na jakiś element pożywienia oraz u osób, które chcą świadomie się odżywiać i jak najlepiej przygotować do ciąży.

Dla kogo jest wskazany test?

  • dla osób z kłopotami skórnymi – niewiadomego pochodzenia wysypkami, świądem, trądzikiem, łuszczycą – nieustępującymi pod wpływem leczenia
  • dla osób borykających się z zaburzeniami przemiany materii i trawienia
  • dla osób cierpiących na migrenowe bóle głowy, bóle stawów (RZS – Reumatoidalne Zapalenie Stawów)
  • dla alergików ze zdiagnozowaną alergią sezonową, na pyłki lub pleśnie
  • dla osób cierpiących na choroby tarczycy (w tym Hashimoto), częste zapalenia dróg moczowych i oddechowych, cukrzycę typu 1
  • dla osób zmagających się z nawracającą depresją, zespołem deficytu uwagi (ADHD), łagodnymi lub pełnymi formami autyzmu.


Typy testów:

    1. Food Detective – służy do szybkiego diagnozowania nietolerancji pokarmowej, nawet w warunkach domowych. Wynik testu jest znany jeszcze tego samego dnia, w którym zostało przeprowadzone badanie.
    2. Test na celiakię – szybki, ambulatoryjny test do diagnostyki ludzkich przeciwciał IgA obecnych we krwi pacjentów z celiakią. Stanowi nieinwazyjną metodę analizy pozwalającą wykryć chorobę.
    3. Food Test i Food Print – testy laboratoryjne, które służą do diagnozowania nietolerancji pokarmowej w szerszym zakresie. Obejmują 40 – 200 produktów żywnościowych. Testy te mogą uzupełnić wyniki testu Food Detective lub być rozwiązaniem dla osób chcących sprawdzić swoja reakcję na jak największą ilość składników podczas jednego badania.


Masz pytania?

Napisz na adres: kontakt@dietovo.pl lub zadzwoń pod nr: 731 928 747