Test FoodDetective

Food-Detective-largeFoodDetective to  pierwszy na świecie nielaboratoryjny test do badania nietolerancji pokarmowej, jest prosty, bezpieczny i dokładny.

FoodDetective wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, egzema, zapalenie stawów i inne.

Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach. Niewielka próbka krwi jest pobierana z opuszka palca, dalej rozcieńczana i wylana na tackę reakcyjną. W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia, jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy. Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujemy. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo lub zupełnie z diety.

Testowane pokarmy

Kategoria: Rodzaje:
Zboża kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies
Orzechy i strączkowe migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja
Mięsa wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina
Ryby i owoce morza mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta)
Owoce jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory
Inne jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże